Вівторок, 07.05.2024, 13:07
Вітаю Вас Гість | RSS

Сайт Ізюмського професійного ліцею

Меню сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2013 » Лютий » 14 » Є ТАКА ПРОФЕСІЯ — УТЕПЛЮВАТИ БУДІВЛІ
07:49
Є ТАКА ПРОФЕСІЯ — УТЕПЛЮВАТИ БУДІВЛІ

Є ТАКА ПРОФЕСІЯ — УТЕПЛЮВАТИ БУДІВЛІ

(про досвід Ізюмського професійного ліцею)

 

Любов Колесник, директор Ізюмського професійного ліцею

 

\\Therion\nabor_incoming\Время ЖКХ\№ 2_13\ЛицейРед

 

Надмірне використання енергії є однією з причин загострення економічних проблем. Це створює додаткове навантаження на муніципальні бюджети, зменшує прибутки підприємств і ускладнює повсякденне життя людей. Рішення існують, але обмежений доступ до інформації зменшує можливості формування світогляду, направленого на реальне енергозбереження. Енергоефективні технології використовуються не часто. Бракує також кваліфікованих працівників для проведення енергозберігаючих ремонтних робіт. У великих містах, де були позитивні кроки, установка теплоізоляції будівель користується попитом і доступна як спосіб економії енергії. У невеликих містах ми тільки почали надолужувати згаяне.

 

ПРО ПРОЕКТИ ЛІЦЕЮ

Проектною діяльністю Ізюмський професійний ліцей займається вже понад 10 років. Перший проект було реалізовано ще у 2001 році, коли за сприяння Департаменту зовнішнього розвитку Великобританії було реалізовано проект по створенню курсів професійної підготовки з професії столяр та основ підприємницької діяльності.

Реалізація наступного проекту дозволила створити громадську організацію - Піклувальну раду Ізюмського професійно-технічного училища № 24 «Ментор». Її завдання пролягали у реалізації статутних завдань ліцею, а саме - сприяння у працевлаштуванні учнів ліцею та вирішення їх соціальних та побутових проблем. Взагалі всі проекти, реалізовані ліцеєм при підтримці Піклувальної ради були спрямовані одночасно і на вирішення проблем міста. Це і створення тренажерного залу, і озеленення території ліцею, і забезпечення рівного доступу до навчання людей з обмеженими фізичними можливостями. І ось тепер відкриття навчально-інформаційного Центру з енергозбереження.

У 2008 році Головним управлінням освіти і науки Харківської обласної державної адміністрації три професійно-технічні навчальні заклади1 Харківської області, Ізюмський професійний ліцей разом з іншими навчальними закладами був включений до навчання в рамках українсько-німецького проекту Міністерства освіти і науки України та німецького товариства технічної співпраці GІZ «Реформування професійно-технічної освіти з урахуванням енергоефективності».

Одна з цілей проекту - впровадження в навчальний процес питань раціонального використання енергії.

За цими напрямами здійснювалося навчання представників ПТНЗ у професійних школах Німеччини. Результатом навчання стала апробація нового навчального предмету «Основи енергоефективності» та електронний підручник з цього предмету. Для якісного проведення занять ліцей отримав комплект мультимедійного та вимірювального обладнання.

В 2010 році керівництво ліцею пройшло навчання в Центрі польсько-української співпраці та по запрошенню польської сторони побувала в м. Краснік, де знайомилася з досвідом вирішення проблеми збереження енергоресурсів.

В 2011 році, на запрошення керівництва Центру професійної освіти, адміністрація ліцею  знайомилися з досвідом роботи з організації навчання учнів з енергозбереження в м. Шверін (Німеччина).

Таким чином, це питання стало настільки актуальним для ліцею, що громадська організація поставила собі за мету реалізацію проекту з енергозбереження.

З 2009 по 2012 рік йшло постійне опрацювання існуючого досвіду з цього питання та готувалися необхідні матеріали для започаткування нової спеціальності на базі ліцею.

Рухаючись у цьому напрямку педагогічний склад та учні ліцею приймали участь в різних конкурсах з питань енергозбереження. Було написано декілька варіантів розвитку запланованого проекту. Врешті вирішено було створити Центр з енергоефективності. Протягом двох років цей проект подавався до різних фондів, але фінансової підтримки не знайшов.

І, нарешті, в 2012 році завдяки підтримці та допомозі Еккихарда Пуппе, німецького експерта проекту "Tempus”2, наш проект знайшов фінансову підтримку Німецького товариства міжнародного співробітництва GIZ. В розробці останнього варіанту проекту брав участь волонтер Корпусу Миру США в Україні Едвард Озер.

Співпраця з GIZ стала логічним продовженням роботи в попередньому проекті, про який писалось вище. Допомогли досвід роботи в проекті, нагальність проблеми, нові друзі. Зокрема експерт попереднього проекту Еккехард Пуппе, з яким ми продовжували співпрацю, допоміг нам знайти проект «Енергозбереження в будівлях», який в останні роки GIZ реалізує в Україні, а волонтер Корпусу Миру США в Україні Едвард Озер був одним з авторів та безпосереднім учасником проекту.

Міжнародну діяльність, зокрема і в даному питанні, важко переоцінити. Це і обмін досвідом, і вивчення нових технології, і багато інших аргументів «ЗА» поширення такої діяльності. Крім того, ми живемо на одній планеті і питання екології, енергозбереження – це не питання однієї країни. Це питання всього людства. Важливим виявився і факт особистого спілкування з людьми інших країн – вивчення їх звичаїв, культури, досвіду в галузі застосування енергозберігаючих технологій.

Слід також відзначити, що більшість проектів, які було реалізовано в ліцеї, були спрямовані не тільки на досягнення описаної проектом мети, дуже важливим був фактор активізації громадської думки, організованих дій неурядових об’єднань, активізація волонтерської роботи серед учнів та працівників ліцею. Так, тільки при створенні Центру з енергозбереження волонтерських робіт було виконано на суму 24 тис.грн.

В недалекому майбутньому планується до реалізації проект по озелененню території ліцею, ініційований нашим волонтером при фінансовій підтримці Корпусу Миру США. Ще хотілося знайти спонсора для реалізації проекту по створенню спортивної інфраструктури на території ліцею. Проблема дуже складна, але ми сповнені надії з цього питання.

Отже, завдяки ініціативі працівників ліцею, допомоги міжнародних благодійних фондів та ентузіазму волонтерів в нашому ліцеї з'явилася нова спеціальність — монтажник з утеплення будівель, а наявність Центру з енергоефективності надав змогу учням застосовувати набуті знання на практиці, отримуючи ще в стінах ліцею такий важливий досвід.

 

ВСІ ПРОФЕСІЇ ВАЖЛИВІ,

ВСІ ПРОФЕСІЇ ПОТРІБНІ

Монтажник з утеплення будівель - порівняно нова професія на ринку праці України, адже проблема теплоізоляції будівель виникла недавно. В країнах Європи розроблено декілька технологій виконання теплоізоляції будівель. Вивченням цих технологій, їх особливостей і будуть займатись майбутні монтажники систем утеплення будівель. Монтажник повинен не тільки знати технології енергозбереження в будівництві, а це і встановлення лісів, і роботи на висоті, включно до промислового альпінізму, і виконання штукатурних та малярних робіт.

В рамках проекту ліцей отримав за кошти GIZ нові будівельні ліса, фарбувальний агрегат та інше обладнання, що дозволить якісно готувати кваліфікованих робітників для будівельних організації.

Слід зазначити, що набувши такої професії можна планувати власне майбутнє без погляду на роботодавців. Ця професія є сприятливою для відкриття власної справи, адже для її започаткування не потрібно значних капіталовкладень. На перший план тут виходить професіоналізм.

Ліцей планує здійснювати підготовку за цією спеціальністю 20 - 25 осіб щороку. Це відповідає ліцензійному обсягу і буде відповідати як потребам ринку праці так і можливостям підприємств міста щодо надання баз для проходження виробничої практики.

Діяльність центру з енергоефективності не буде обмежуватися лише підготовкою майбутніх фахівців. Оскільки даний Центр створено за проектною пропозицією громадської організації то з самого початку налаштовуємося на кілька видів діяльності, а саме: навчальну діяльність для учнів та слухачів ліцею (навчання професії, вивчення курсу основи енергозбереження), на проведення інформаційно-роз’яснювальної роботи (семінарів для населення, представників ОСББ, керівників підприємств).

 

НАШІ ПЕРСПЕКТИВИ

Робота центру планується за напрямами:

 

1

енергозберігаючі технології в будівництві (навчання з професії «монтажник систем утеплення будівель», вивчення технологій утеплення покрівель, підлог та інших конструкцій будівель)

2

інженерні системи будівель (сантехніка, опалення, кондиціювання). Інформаційна робота в цьому напрямку також зробить свій внесок у питання енергозбереження

3

використання джерел альтернативної енергетики (енергія сонця0 вітру та ін.). В рамках проекту придбана сонячна водонагрівальна система для демонстрації можливостей використання сонячної енергетики

4

розробка та впровадження факультативного курсу «Розумний дім» (використання автоматичних систем в будівлях – освітлення, опалення, системи безпеки та ін.)

5

особистий приклад раціонального споживання енергоносіїв

 

Ізюмський професійний ліцей запрошує усіх небайдужих до співпраці з питань енергозбереження. Ми вже маємо чим поділитися і з радістю дослухаємося до ваших порад та пропозицій. Нам приємно бути разом з усіма, хто прагне змінювати на краще своє життя, свою оселю, свою країну, робити їх затишними, безпечними, красивими.

 

МИ ВАМ-ВИ НАМ

 

Для того, щоб отримати інформацію про проекти, реалізовані Ізюмським професійним ліцеєм, з першоджерела, ви можете звернутися до викладачів та студентів навчального закладу за адресою: вул. Лізи Чайкіної, 24, м. Ізюм, Харківська область, 64306, Україна

Тел.: (05743) 2-11-00; e-mail: izum_plicey@mail.ru Адреса у Інтернеті: http://ipl.ucoz.ua

 

 



1   Далі за текстом — ПТНЗ.

2   Tempus — одна з програм Європейського Співтовариства (European Community), що покликана допомогти процесу соціальних і економічних перетворень та розвитку в країнах-партнерах.

Переглядів: 774 | Додав: Admin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Лютий 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728

Изюмский профессиональный лицей 2024