Субота, 20.04.2024, 06:45
Вітаю Вас Гість | RSS

Сайт Ізюмського професійного ліцею

Меню сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2013 » Вересень » 22 » День партизанської слави – справжнє українське свято 22 вересня - День партизанської слави
10:15
День партизанської слави – справжнє українське свято 22 вересня - День партизанської слави

День партизанської слави – справжнє українське свято

22 вересня - День партизанської слави

 

День партизанської слави був запроваджений Указом Президента України у 2001 році — на підтримку ініціативи ветеранів війни та з метою всенародного вшанування подвигу партизанів і підпільників у період Великої Вітчизняної війни 1941- 1945 років.

 

       Фото AP

Це - державне визнання внеску народних месників у велику Перемогу над нацизмом, відновлення історичної справедливості щодо масової участі українського народу у визвольній боротьбі проти гітлерівської навали. Це - свято людей сильних духом і з чистою совістю, які не шкодували життя для перемоги над ненависним ворогом.

Понад п'ятсот з'єднань та сотні загонів і груп народних месників діяли в тилу ворога. Яскравою сторінкою тієї боротьби були дії партизанського з'єднання Олексія Федорова. Велику роль у розгортанні партизанського руху проти окупантів зіграли рейди Сидора Ковпака. У 1941-1942 роках з'єднання Ковпака здійснило рейди в тилу ворога по Сумській, Курській, Орловській та Брянській областях. У 1942-1943 роках - по Волинській, Житомирській, Київській, Гомельській, Пінській, Рівненській областях. 12 червня 1943 року почався легендарний Карпатський рейд.

Ще з радянських часів подвиг партизан-підпільників увічнюють у багатьох населених пунктах України пам'ятники, історичні музеї, музеї партизанської слави. Та з кожним днем стає все менше й менше учасників тих страшних подій історії, що з відстані часу набувають нового осмислення.
Нині історики, політологи на основі багатьох документів переглядають значення багатьох подій нашої історії, звільняють їх від ідеологічної заангажованості.
Серед них - і Друга світова війна, і партизанський рух зокрема.

Багато питань, наприклад, виникає навколо трагедій спалених сіл. Зокрема, трагедій у Кортелісах на Волині і Пісках на Чернігівщині. Щодо Карпатського рейду Ковпака має місце версія про можливі сутички з вояками ОУН. За деякими матеріалами, саме Семен Руднєв умовив Сидора Ковпака уникнути цих конфліктів, що пізніше сприяло успішному виходу розрізнених загонів з Карпат.

Важливо, щоб ця тема не потрапила у сферу спекуляцій, якими сьогодні, як ніколи, послуговуються політики. Ця тема має належати завжди тільки науковцям, дослідникам і документам, які вміють говорити.

 

До Дня партизанської слави в Ізюмському професійному ліцеї проведені:

-                     тематичні уроки, виховні години на тему : «Ніхто не забутий. На попіл ніхто не згорів»;

-                     оформлення виставки в бібліотеці "Партизанськими стежками рідного краю»;

-                     оформлення куточків та експозицій в музеї історії ліцею за даною тематикою;

-                     урочистості з відзначення Дня партизанської слави, покладення квітів до могил уславлених організаторів і керівників підпільно-партизанського руху в період Великої Вітчизняної війни 1941-1945 років ;

-                     перегляду документальних фільмів про підпільно-партизанський рух у період Великої Вітчизняної війни 1941-1945 років;

-                     екскурсії до музею історії ліцею для учнів перших курсів.

Переглядів: 594 | Додав: Admin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Вересень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Изюмский профессиональный лицей 2024